TKO SAM JA?

Ja sam Tea-Marija i završila sam studij ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, te edukacije iz psihoterapije koje uključuju 4-godišnju edukaciju psihoterapijskog pravca Transakcijske analize i Uvodnik Grupne analize. Pored njih, tu su i druge poput Terapije igrom-vještine i intervencije u radu s djecom, Ekspresivne art terapije u edukaciji i rehabilitaciji, Abnormal psychology i tome slične.

Na moj duboki interes o funkcioniranju i složenoj dinamici  unutarnjeg psihičkog svijeta pojedinca,  nadovezalo se razmišljanje – što ako od početka napravimo „posao“ kako treba i obraćamo se i pristupamo djetetu s punom pozornošću, ljubavlju i poštovanjem, bez da projiciramo vlastite nesigurnosti, želje i strahove u dijete? Tako dajemo prostor djetetu da bude svoje, baš onakvo kakvo je, bez ikakvih uvjeta da bi bilo prihvaćeno i voljeno. Na taj način smo mu puna podrška u pronalaženju i istraživanju vlastitog puta i razvoja njegovih potencijala. S takvom podrškom dijete  nesputano raste u odraslu osobu ispunjenu empatijom, samopouzdanjem i samopoštovanjem, sposobno tolerirati frustraciju jer vjeruje u sebe i svoje sposobnosti.

O MOM RADU S DJECOM
I ODRASLIMA

Intrigira me ući u svijet djece i uživjeti se u njihovu perspektivu jer pri tim interakcijama na umu imam širu sliku. Ona uključuje svijest i znanje o tome da o načinu, porukama, stavu, riječima i postupcima kojima pristupam djetetu ovisi njegov doživljaj sebe. Pod utjecajem našeg odnošenja prema njemu, dijete razvija svijest o sebi koja uključuje njegova uvjerenja, misli i sveukupni osjećaj vrijednosti, što se odražava u njegovom ponašanju. Tako kroz kontinuirani kontakt sa značajnim odraslima, dijete vremenom izrasta u odraslu osobu čiji će emocionalni svijet i samogovor biti rezultat riječi i postupaka kojima smo ga svakodnevno izlagali i sadržaja koje smo mu usađivali. To je ujedno glavni razlog zašto vrlo obazrivo i promišljeno pristupam interakciji s djetetom, s osjećajem poštivanja i znatiželje. Jednaka filozofija rada me prati i u radu s odraslima. Ovakav pristup uključuje kontinuirano preispitivanje i osvještavanje vlastitog unutarnjeg svijeta, odnosno uvjetovanih misli, uvjerenja, osjećaja i razloga vlastitih postupanja, a često i odučavanje od istih. To je svakako izazovan i uzbudljiv, ali katkad i nelagodan put, zbog čega je dobro imati emocionalnu i kompetentnu podršku na njemu. U tome mi pomaže osobna psihoterapija i supervizija koje kontinuirano pohađam.