ŠTO JE
"KUĆICA SMIRILICA"?

Kućica Smirilica posebno je osmišljena kutija koja sadrži konkretne i smjesta dostupne predmete, materijale i strategije za preusmjeravanje pažnje, oslobađanje napetosti i poticanje samoregulacije djeteta.

Glavna je zadaća „Kućice Smirilice“ postupno prorađivanje i smirivanje nelagodnih emocija na siguran način i prijelaz iz stanja pobuđenosti u stanje otvorenosti za povezivanje i suradnju.

Kućica Smirilica namjenjena je djeci u dobi 3-9 godina. Sadržaji, aktivnosti i igre koje uključuje pogodni su za mlađu i stariju djecu uz podršku odraslih pri pojašnjavanju kako koristiti kutijicu.

Sadržaji „Kućice Smirilice“ osmišljeni su tako da pružaju pozitivan model i konstruktivne načine upravljanja emocijama i time smanjuju impulzivne reakcije djeteta u budućnosti.

Prednost kutijice leži u mogućnosti trenutačne upotrebe u izazovnim situacijama koje dijete proživljava zbog praktičnosti i okupljenosti kreativnih predmeta za relaksaciju i samoregulaciju na jednom mjestu.

Dizajn i oblik kutije osmišljen je tako da simbolično predstavlja kolijevku i simbolizira osjećaj mira i sigurnosti. Tako je dno u potpunosti ručno rađene kutije blago zavinuto i pruža djetetu mogućnost igre i ljuljanja kutijice.

Poklopac kutije zatvara se pomoću magneta smještenih unutar kutije, a u njega je integrirana dvostrana ploča za crtanje s jedne i slaganje magnetne slagalice s druge strane, te ju time čini dodatno poticajnom i zanimljivom.

kAKO DJELUJE
"KUĆICA SMIRILICA"?

Ono što je posebno značajno je da “Kućica Smirilica” putem najprirodnijeg medija djeteta – igre pomaže djetetu shvatiti što se u njemu događa i pruža konkretne predmete za proradu raznih emocija.

To znači da istovremeno pobuđuje interes djeteta i pruža osjećaj ugode, što dijete prirodno motivira na samoinicijativno korištenje.

ZAŠTO "KUĆICA"?

Simbolično, kuća predstavlja poznatu i sigurnu bazu, na čiju se pomisao javlja osjećaj pouzdanosti, povjerenja i zaštite. Kuća je poput utočišta gdje se vraćamo kada nemir u nama izazovu vanjske situacije i izazovi s kojima se teže nosimo. Upravo tako zamišljena je i Kućica Smirilica, kojoj se djeca mogu uvijek vratiti, te čije prisustvo pomaže proraditi, savladati i regulirati nelagodne emocije.

O DIZAJNU "KUĆICE SMIRILICE"

Grafički dizajn i vizualni koncept kutijice radila je arhitektica i grafička dizajnerica Cvijeta Franka Škarić.

“Budući da djeca najlakše uče kroz priču, bila mi je velika želja i motivacija kreirati svijet koji djeca mogu prepričati te iz tih crtica stvoriti i vlastite scenarije. Kroz likove djece Mirka i Mirne te njihove Kućice, vizualno se htjelo dati protagoniste priče koji će djeci biti prepoznatljivi i s kojima se mogu povezati, dok simboli predmeta kao što su svemir, oblak, snijeg, kiša, munja, sunce, vjetar i dr. zajedno čine krajolik koji je djeci dobro poznat i blizak.”

“Stilski jednostavni linijski crteži započeli su kao asocijacija na dječje crteže, te su sve ilustracije originalno
bile ručne skice, naknadno digitalizirane. Glavne boje KS- žuta i nježne pastelne boje- smirujuće su i
ugodne kako bi podržale glavnu ulogu predmeta, a s akcentima življih boja htjelo se dati potrebna
raznolikost, svježina i zaigranost.”

“S ciljem poticaja kreativnog razmišljanja i daljnjeg proširivanja sadržaja, napravljene su određene vizualne “igre”. Tako se simboli predmeta pojavljuju u različitom kontekstu, te npr. oblak postaje ovčica ili stablo, krugovi su snijeg, mjehurići sapunice ili uzorak na haljini, spirala je vjetar, val, uzorak na tepihu ili klupko vune, a sunce može biti sat ili žarulja itd. Uloga takve vizualne igre je potaknuti dijete na
daljnje asocijacije što sve neki oblik može postati.”

“U grafikama bojanke dana je metafora sigurnosti
doma koje dijete nosi sa sobom u vanjski svijet. Brisanjem granica kuća /svijet željela se dočarati dječja mašta u kojoj je sve moguće. Zašto kupka ne bi postala istraživanje morskih dubina ili igra u šatoru
odvela na put u svemir? KS slavi dječju kreativnost i daje poticaj za samostalno nadograđivanje te služi
kao početna točka iz koje se dalje može razvijati dječja mašta.”